Kimse Neden Senin Fotoğraflarınla İlgilenmiyor?
Binlerce lira verip gerçekten güzel bir fotoğraf makinesi satın aldın. Şimdi, birbirinden iyi fotoğraflar çekip, paylaşma zamanı geldi. Artık herkes senin fotoğrafları beğenip, seni konuşacak!?
2017 yılında, 1.2 trilyon fotoğraf çekildi, günlük ortalama 3.3 milyar fotoğraf demek. Bu acı gerçeği sindirmek gerçekten kolay değil.
Bu kadar çok fotoğraf çekilebilmesi için, satılması gereken akıllı telefon, DSLR, aynasız makine sayılarını bir düşünün. Dünyanın yeni bir fotoğrafçıya daha, sizce ihtiyacı var mı? Bırakalım onu, dünyanın yeni şarkıcılara, yeni ressamlara, yeni sanatçılara ihtiyacı var mı?
Bu dünyanın sıradan fotoğraflara, sıradan bestelere, sıradan işlere ihtiyacı var mı?
Eğer konumuz fotoğrafsa, bu dünyanın elbette değer yaratan fotoğraflara ihtiyacı var. Yarattığı değerle, fark yaratan fotoğraflara ihtiyacı var. Bu durum fotoğrafın hangi türü olursa olsun geçerli olduğunu düşündüğüm bir yaklaşım.
Şunu anlamakta çok büyük fayda görüyorum, birbirine benzeyen, sıradan, tekrar eden, taklit eden fotoğraflarla artık kimse ilgilenmiyor.
Yukarıdaki sayılara baktığımızda yılda 1.2 trilyon fotoğraf üretilebiliyorsa, fotoğraf çekmenin ne kadar kolay olduğu anlaşılır. Zor olan fark yaratan, değer katan fotoğraf üretmek.
Tarih sayfalarına yer alan bütün sanatçıların neredeyse ortak özellikleri, sanatta (kimi zaman mücadeleler verip) fark yaratarak sıçramalara sebep olmalarıdır. Leonardo da Vinci, Claude Monet, Pablo Picasso..
Claude Monet ve arkadaşları (Renoir, Pissarro, Sisley, Cezanne, Degas..), eski sanatçıları takip etmedikleri için aşağılanmışlar ve yıllarca Paris’teki sergi Salonunda sergi açmalarına izin verilmemiştir. Onlara kapılarını daha sonradan fotoğrafçı olan Nadar 1874’te açmış ve ilk sergilerini bu şekilde gerçekleştirebilmişlerdir.
Édouard Manet’ye ait olan Olympia tablosu ise, dönemin sanatçıları tarafından olağanüstü aykırı bulunmuş ve olası saldırıya uğraması riskine karşın, sergide salonda ayrı bir yere alınmıştı.

Édouard Manet
Aynı şekilde sokak fotoğrafçılığı tarihine baktığımızda ise; Andrei Kertesz, Henri Cartier-Bresson, Robert Frank, William Klein, Saul Leiter, Elliott Erwitt gibi yenilikçi fotoğrafçılar vardır.
Örneğin, William Klein’in, New York sokaklarında çektiği, bol grenli, karanlık, alışılmışın dışındaki fotoğrafları, ABD de bulunan kitap editörleri tarafından, aşağılanmış, kabul görmemiş, çareyi Paris’e giderek bulmuştur. Klein kitabını ancak 1956 yılında bastırabilmiştir.

William Klein
Fark yaratmayı değer katmayı konuşurken, tarihte söylenmiş şu sözleri dinlemekte de fayda var.
"Yaratıcılık cesaret ister."
Henri Matisse

Matisse ait bu eser, basitliğin, yalınlığın, sofistike bir şekilde yansıması değil mi?
“Bir hayali gerçekleştirmeyi imkansız kılan tek bir şey var: başarısızlık korkusu.”
Paulo Coelho,
Paulo Coelho’nun bu sözündeki korkuyu yenmenin yöntemini, zen veya tasavvuf öğretileride zaten söyler. Ama ben burada Steve Jobs dan bir örnek vereyim.
“Öleceğini hatırlamak, kaybedecek bir şeyin olduğunu düşünme tuzağından sakınmanın en iyi yoludur. Sen zaten çıplaksın. Kalbini takip etmemek için hiçbir sebep yok.” Steve Jobs
Fark yaratan değer katan fotoğrafları çekmek, pek çok üzücü başarısızlıktan ve motivasyon kırıcı eleştiri almaktan geçer. (Aman dikkat, samimi olmayan “ustaların” söylemlerine kulağınızı tıkayın.) Ama o ısrarcı başarısızlıklar, sana fark yaratan değerli fotoğrafları getirecektir. Farklı olma korkusunu, beğenilmememe endişesini kafamızdan atmalıyız. Bu dünyaya çıplak geldik, çıplak gideceğiz...
Yaratıcılık için cesaretini toplayıp denemeler yapmanın zamanı sence gelmedi mi? Sıradanlıktan kurtulup, cesaretle, fark yaratan kadrajları çekmenin şimdi zamanı değil mi?
Geçmişte muhafazakar düşünce ile mücadele eden, yenilikçi hareketler, dijital çağın vahşi rekabeti içerisinde günümüzün olmazsa olmazı haline gelmiştir. Artık insanlar geçmişi taklit eden değil, daima yenilikçi ve iyi olan fotoğraflara bakmak istiyorlar. Kalıcı olacak, hatırlanacak fotoğraflar da geçmişte olduğu gibi, zihinlere, kalplere kazınan bu fotoğraflar olacaktır.
Kaynakça
- Ted Forbes- Art of Photography
- William Klein Biyografi
- Moden Sanat Tarihi