İhtiyacın Bol Güneş Işığı Değil, Görme Biçimi ve Tutkuİhtiyacın Olan Bol Güneş Işığı Değil, Görme Biçimi ve TutkuSokak fotoğrafçılığı, evet fotoğraf türleri arasında belki de en zor olan türdür. Ancak en büyük avantajı da her ışık ortamında size üretkenlik şansı vermesidir. Eğer manzara fotoğrafçısı olsaydınız, güneş ışığının durumu sizin için çok ama çok önemli olurdu. National Geographic editörlerinin sadece güneş batarken ve doğarken çekilen fotoğrafları kabul ettiklerinin bir yazıda okumuştum. Halbuki bir sokak fotoğrafçısı, hava koşullarından bağımsız olarak, dışarı çıkıp fotoğraf üretimine devam edebilir. Fotoğraf çekmek için, özel ışık ihtiyacını beklemek ve bunu ön yargı olarak kafasına koyan bir sokak fotoğrafçısı, şüphesiz kendisini kısıtlayacak ve üretimini aksatacaktır. Bugün hava bulutlu, yağmurlu, gece fotoğraf çıkmaz, ışık çok sert.. Elliott Erwitt’in fotoğrafla ilgili olan şu sözüne bakalım. “Bana göre fotoğrafçılık bir gözlem sanatıdır. Sıradan bir yerde ilginç bir şey bulmakla ilgilidir… Bunun, gördüğünüz şeylerle çok az ilgisi olduğunu anladım, aslında her şey onları görme biçiminizle ilgilidir.” Kesinlikle; sokak fotoğrafçılığı bir gözlem sanatıdır. Keskinleştirmeniz gereken en önemli yetkinlik, sıradanlığın içinde, sıradan olmayanı görebilmektir. İyi fotoğraflar üretebilme sırrının, hava durumu ya da çekeceğiniz şeyin ilginç olması ile hiçbir alakası bulunmamaktadır.
Dışarda ışığın durumu, sizi dışarı çıkmaktan alı koymamalı, yapmanız gereken tek şey, büyük bir tutkuyla, kendinizi sokağa atmaktan geçiyor. Çünkü iyi fotoğraflar orada, sıradan olan yaşamda, sıradan olmayanı görebileni bekliyor.
Bulutlu, kapalı havalar- Yumuşak Işığın AltındaPortre fotoğrafı ile uğraşıyorsanız, ya da bir şekilde öğrendiyseniz, yumuşak ışığın, sert ışığa göre çok daha estetik olduğu bilirsiniz. Yumuşak ışığın diğer bir avantajı ise, ortamdaki gölgelerin daha silik olması sebebi ile, kompozisyonlarınız gölgeler tarafından kesintiye uğramayacaktır. Evet, yumuşak ışıkta gölgeler yumuşar, belirginsizleşir ve bazen neredeyse kaybolurlar. Gölgelerle yapabileceğimiz, geometrik çekimler ve oyunlar azalır. Sokak fotoğrafçıları genelde kapalı havalarda sanki oyuncağı elinden alınmış çocuk gibi olurlar. Halbuki durum öyle değildir. Kapalı havalarda üretkenliğinizden hiçbir şey kaybetmeksizin, çekimlerinize devam edebilirsiniz. Son derece yaratıcı kompozisyon çekimleri yapabilirsiniz. Çevredeki cam ve aynaları kullanarak, içerisinde parlak fikirlerinizi gösterebileceğiniz yansıma fotoğrafları çekebilirsiniz ya da “Yan yana” (juxtaposition) tekniğini kullanarak, başkalarının fark edemediği bir birinden güzel detayları yakalayabilirsiniz.
Güneşli HavalarSokak fotoğrafçılığında, aydınlatma (lightning) üzerinde neredeyse % 0 kontrole sahipsiniz. İfade etmek istediğim, bir stüdyo fotoğrafçısının sahip olduğu seçeneklere ve esnekliğe sahip değilsiniz. Doğal olarak, günün güneşli ya da bulutlu olacağına karar veremezsiniz. Ancak sahip olduğunuz ışığı en etkin şekilde kullanmayı öğrenebilirsiniz. Sokak fotoğrafçılığında hem ışığın hem de gölgenin kullanımının çok iyi öğrenilmesi gerekir. Çünkü ışık gibi, gölge de fotoğrafın temel yapı taşlarındandır. Çünkü fotoğraflarında kullanabileceği, güçlü ışığı ve gölgeleri vardır. Bulutsuz, güneşin tepede olduğu bu dönemlerde, diyaframınızı kısıp (11 ve daha üzeri) çekimlerinizi yüksek perde hızıyla gerçekleştirebilirsiniz. Aslında bu ışık türünün kendine has avantajları ve dezavantajları da vardır. Evet, mimari yapılardaki öğeler kullanılarak pek çok geometrik şeklin gölgeleri kompozisyonlara yansır, insanların ve hayvanların gölgeleri kullanılarak fotoğrafın gerçeküstü (surreal) bir dünyaya geçişi dahi sağlanabilir. Ancak kimi zaman da, gölgeler hiç istenmeyen bir yerde, kişileri, geometriyi böler ve fotoğraflarımızı değersizleştirebilir. (Bu sebeple, gölgelerin, hareket halindeki öğelerinizi istenmeyen yerden bölmeden yakalayabilmek için, kameranızı yavaş seri (Low Continuous) moda almanızını tavsiye ederim.) Ayrıca ortam fazla gölge ile bölündüğü için, gölgeleri izole etmek zorlaşır, kompozisyonlarınız bozulup minimalist yaklaşımda fotoğraflar çekmek zorlaşabilir.
Gece ÇekimleriGece çekimleri, gündüz çekimden çok farklıdır. Geceleri çalışacak çok fazla ışığınız bulunmaz, bu sebeple geceleri sahip olduğunuz ışık daha da kıymetlidir. Sokak lambalarına, aydınlık vitrinlere, gördüğünüz herhangi bir ışık kaynağına bakın. Gün içinde olmayan, şehrin etrafında görebileceğiniz ilginç ışıklardan faydalanmanın tam zamanı. Neredeyse her şey geceleri gölgede olduğundan, gün boyunca gölgelerle birlikte gelen geometrinin çoğunu kaybettiğinizi unutmayın. Fakat yine de, geceleri bir siluet için gereken tek şey birinin sokak lambasının ya da bir vitrinin önünden yürümesi ile oluşur. Yakalayabileceğiniz bu silüetler aracılığıyla istediğiniz geometriyi oluşturabilirsiniz. Ne olursa olsun, gece fotoğrafçılığı doğal olarak ilginçtir, çünkü çoğumuz şehri geceleri görmeye alışkın değiliz.
Flaş ile Sokak FotoğrafçılığıSokak fotoğrafçılığında, fotoğrafçının ışığı kontrol altına aldığı tek örnek flaşla birlikte yapılan sokak fotoğrafçılığı çekimlerdir. Bruce Gilden, Martin Parr, Weegee, Marc Cohen sokakta flaşı son derece etkin kullanan fotografçılardır. Bu gibi fotoğraflarda, flaş tek bir yönden gelen, güçlü, ezici ışık veren şekilde olabilmekte. Flaş ile gerçekleştirilen sokak fotoğrafçılığı, sokak hayatına farklı bir bakış açısı getirmesi bakımından oldukça sevilen ve takdir gören bir yöntemdir. Sokakta dikkat çektiğinizde, olası bir durumu yönetebileceğinizi düşündüğünüzde mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Flaş ile yapılan çekimlere, çok iyi örneklerin bulunduğu kolektif, https://fullfrontalflash.wordpress.com/
Comments
No comments posted.
Loading...
|